SANAT KURUMLARI
Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi
0312 305 43 43
Hacettepe Üniversitesi, Hacettepe Kültür Merkezi Sıhhiye-Ankara
Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi
Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk on sırada bulunan üniversitelerin tamamında sanat müzeleri vardır. Harvard Sanat Müzesi üç ayrı sanat müzesinden oluşmaktadır. 1895 yılında kurulan Fogg, 1903 yılında kurulan Busch- Reisinger, 1985 yılında kurulan Arthur M. Sackler Müzesi yanı sıra sanat alanında araştırmalar yapmaya olanak tanıyan dört araştırma merkezi de üniversite bünyesindedir. Oxford Üniversitesinin Ashmolean Müzesini, Cambridge Üniversitesinin Fitzwilliam Müzesini, Stanford Üniversitesinin The Iris & B. Gerald Cantor Center for Visual Arts Müzesini, Yale Üniversitesinin Yale Sanat Galerisini, The Princeton Üniversitesinin Princeton Sanat Müzesini bu örnekler arasında saymak mümkündür.
Hacettepe Üniversitesi müzelerin bu önemli misyonunun farkındadır ve kendi bünyesinde sanat, kültür ve bilim müzelerini kurarak bu hamleyi başlatmış bulunmaktadır.
Geçmişten bu yana müzelere eser kazandırmada en geçerli yöntem hala bağış yöntemidir. Louvre, MoMA, Metropolitan vb. gibi Dünyanın en önemli müzeleri bağış yolu ile eser sahibi olmaya devam etmektedir. Ya sanatçısı tarafından, ya eseri daha önce satın alan bir kişi (iş adamı, koleksiyoner, vb.), ya da müzenin bulunduğu kentin önemli vakı arı eseri doğrudan müze için satın alır ve bağış yapar.
Bunun dışında satın alma yöntemidir ki, önemli bir sanatçının eserini müze kendi bütçesinden satın alarak koleksiyonunu zenginleştirmeyi sürdürür.
2016 yılında Hacettepe Sanat Müzesi kendi koleksiyonunu zenginleştirme çalışmalarına kapsamında resim, heykel, video, fotoğraf, seramik ve gra k sanatları alanında isim yapmış önemli sanatçılarından bağış yolu ile 80’e yakın eserlerini koleksiyonuna dahil etmiştir.
Toplamda 48 eseri bulunan Burhan Doğançay’ın 4’ü tuval üzerine yağlıboya olmak üzere 8 eseri daha eşi Angela Doğançay tarafından bağışlanmıştır. Mengü Ertel, Bülent Erkmen, Sadık Karamustafa, Jale Erzen, Kemal İskender, Tülin Onat, Cevat Demir, Hane Yeter, Serpil Yeter, Bünyamin Özgültekin, Nedret Sekban, Nezih Çavuşoğlu, Bahri Genç, Devabil Kara, Bahar Kocaman, Mürteza Fidan, Erkan Özdilek, Zafer Mintaş, Çağrı Saray, Orkun Mustafa Müftüoğlu, Sema Ilgaz Temel, Özlem Üner, Mehmet Ali Uysal, Mehmet Yılmaz, Cezmi Orhan, Atila İlkyaz, Genco Gülan, Ferhat Özgür, Nurdan Karasu, Hayri Esmer, Lüt Özden, Ahmet Öğüt, Barış Sarıbaş, Mehmet Öğüt eserleri ile müzemizin önemli sanatçıları arasında yerlerini aldılar. Müzemiz için büyük kazanımdır bu.
Yine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görev alan öğretim elemanlarından Cebrail Ötgün, Hasan Kıran, Zuhal Baysar, Serap Emmungil, Nil Köken, Ozan Bilginer, Havva Altun, Aslı Işıksal, Mehdi Saadeti, Seval Şener, Burcu Sultan Demir, Tuba Merdeşe, Engin Esen, Ceren Selmanpakoğlu, Okan Ercan 2016 yılında eser bağışında bulunarak koleksiyonumuzun zenginleşmesine ayrıca katkı vermişlerdir.
Bağış verdikleri eserleri ile Hacettepe Sanat Müzesi koleksiyonun zenginleşmesine katkı veren sanatçılara; elinizdeki kitabın basımında emeği geçen proje ekibine ve kitabın basımında karşılaşılan zorlukları aşmamızda vermiş olduğu destekten dolayı Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Haluk Özen’e teşekkürlerimi sunuyorum.
Prof. Hüsnü Dokak
Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi Müdürü
Kategoriler
- Filmler
- Kurumlar
- Yayınlar
- Kitaplar
- Kitaplar Akeoloji
- Kitaplar_Dergi
- Kitaplar_Dijital
- Kitaplar_e-kitap
- Kitaplar_Eğitim
- Kitaplar_Felsefe
- Kitaplar_Fotoğraf
- Kitaplar_Genel
- Kitaplar_Grafik/İllüstrasyon
- Kitaplar_Heykel
- Kitaplar_İnceleme/Kuram
- Kitaplar_Katalog
- Kitaplar_Mimari
- Kitaplar_Resim
- Kitaplar_Sanat Tarihi
- Kitaplar_Seramik
- Kitaplar_Tasarım
- Kitaplar
Son yorumlar