SANAT KURUMLARI
Milet Müzesi
0256 875 50 38 – 5206
Balat, Aydın İZMİR
Aydın İli’nin Söke İlçesi’ne 40 km. kadar uzaklıkta Miletos antik kenti içinde yer alan “Milet Müzesi” 1973 yılında açılmıştır.
Genellikle Milet’de bulunmuş olan arkeolojik eserlerin teşhirine yönelik hazırlanmıştır. Havuzlu bir hol ile bu hole açılan biri asıl salon, diğeri de daha küçük olan ikinci bir salondan oluşur. Milet Müzesi ‘nde M.Ö. XV. yüzyıla tarihlenen Miken seramikleriyle, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı çağlarına ait eserler sergilenmektedir.
1- Aslan Galerisi: Toplam 30 eser bulunmaktadir.
2- Tas Eserler Salonu: Didyma, Milet, Priene kazilarinda bulunan eserler ile müzenin çalismalari ve vatandaslarin bularak müzeye getirdikleri eserlerden olusur. M.Ö. 6 yüzyildan M.S. 13 yüzyila dek olan dönemi kapsayan mermer eserler yer almaktadir.
3- Büyük/Mavi Salon: Kronolojik olarak jeolojik dönemlerden Osmanli Dönemine kadar olan zamana ait obje ve keramik eserler ile muhtelif sikkeler teshir edilmektedir.
4- Küçük Salon: Bu salonda keramik, maden, cam eserler vardir. Bu salonda kiymetli madenden takilar da sergilenmektedir.
5- Müze Bahçesi: Müze bahçesinde kitabeler, sunaklar, sütun basliklari, muhtelif kabartmalar, heykeller, lahitler sergilenmektedir.
6- Filozoflar Parki: Müzenin hemen karsisinda yeni olusturulan bu parka Milet’ten yetisen filozof, mimar ve sanatçilar bilgi levhalari ile tanitilmaktadir.
Milet
M.Ö. 2000’in ortalarında önemli bir Miken kolonisi olan kent, oldukça gelişmiş bir kültür ve ticaret merkeziydi. Bu özelliği ile Roma Çağı’nda da önemini sürdüren Milet, Bizanslılar zamanında, Latmos körfezinin dolması ile ticari önemini yitirmiştir. XIII. yüzyılda Menteşe Beyliği tarafından Türk Balat’ı haline getirilen Milet Menteşeoğulları’nın başkenti olarak parlak bir dönem yaşamıştır.
Söke-Milet yolunda ilerlerken göze ilk çarpan yerler tiyatroyla Bizans kalesidir. Tiyatro gezildikten sonra önündeki Kervansaray, Faustina Hamamı, İlyas Bey Camii, Serapis Mabedi, Bouleuterion, Kutsal Yol, İonik Stoa, Kuzey Agora, Delphinion, Hanikah, Liman Anıtı, St. Michael Kilisesi Hereon gibi başlıca yapıtlar görülmeye değerdir.
Priene
Söke İlçe merkezine 15 km. uzaklıktaki Güllübahçe Kasabası yakınındadır. Miletoslu ünlü mimar Hippodamos’un planına göre kurulmuş olan şehir Helenistik karakterdedir. Günümüze öteki kentlerden daha sağlam olarak ulaşmış olan Priene önce Pergamon Krallığı’nın, daha sonra ise Roma ve Bizans’ın egemenliğine geçmiştir.
Prytaneum, Bouleuterion, Evler, Athena Mabedi, Büyük Kilise, Tiyatro, Yukarı Gymnasion, Mısır Mabedi, Kutsal Stoa, Agora, Büyük İskender Mabedi veya Kutsal Evi görülmeye değerdir.
Didim
Söke İlçe merkezine 55 km. uzaklıkta önemli bir kutsal alan ve Apollon kehanet merkezlerinden biridir.
İon tapınaklarının en büyüğü ve en zengini bu bölgede yer almaktadır. Didymaion’un yapımı çok eskilere uzanır. Tapınak M.Ö. 494’te Miletos’a saldıran Persler tarafından yıkılmıştır. tapınağın yeniden yapımı ise Büyük İskender’in Pers zaferinden sonra gerçekleştirilmiştir. M.Ö. 300’de yapımına başlanan tapınakta çalışmalar uzun yıllar boyunca sürmüştür. Ölçüleri çok büyük tutulduğu için yapımı İ.S. 2. yüzyılın ortalarına dek süren tapınak, yine de tam olarak bitirilememiştir. Yapıda mimar olarak Ephesos’lu Paionios ile Miletos’lu Daphnis çalışmışlardır.
Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Balat Köyü’nde Miletos Antik Kenti içinde yer alan ve 2000 yılında ziyarete kapatılan Milet Müzesi, 11 yıl sonra ziyarete açıldı.
Didim’de Miletos Antik Kenti’nde 1973 yılında hizmete açılan Milet Müzesi, 2000 yılının kasım ayında duvarların ve tavanın çatlaması, sıvaların dökülmesi üzerine, can güvenliği olmaması gerekçesiyle kapatılmıştı.
Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007 yılının sonuna doğru temeli atılan yeni müze binasının tamamlandığını belirterek, Milet Müzesi’nin en modern şekilde dizayn edilerek ülke ve yöre turizminin hizmetine girdiğini söyledi.
Bilici, 1973 yılında kurulan Milet Müzesi’nin eski binasının 2000 yılında statik açıdan problem yaratması nedeniyle yıkıldığını, 2007 yılında ise yeni müze binasının temelinin atıldığını hatırlatarak, 11 yıl sonra ziyarete açılan Milet Müzesi’nin bölgenin en önemli müzelerinden biri olduğunu belirtti. Mehmet Bilici, şunları kaydetti:
”Milet, Priene ve Didim’de yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan eserler müzemizde sergilenmekte. Bölgemizdeki ören yerlerinde çıkan tüm eserleri burada sergiliyoruz. Milet Müzesi’nde toprak ve bronz eserler, cam eserler, taş ve mimari eserler ile heykeltıraş eserler var. Aynı zamanda bölgemize ait buluntular müzemizde sergilenmektedir.”
Son yorumlar