SANAT KURUMLARI
İzmir Alsancak Atatürk Müzesi
Atatürk Cad. (Birinci Kordon) No:248-Alsancak 0232 489 07 96
İzmir 1.Kordon (Atatürk Caddesi)’da bulunan ve eski İzmir sivil mimari örneklerinden biri olan İzmir Alsancak Atatürk Müzesi 1875–1880 yıllarında halı tüccarlığı yapan Ermeni asıllı Takvor isimli bir kişi konut olarak yaptırmıştır.
İki katlı olan İzmir Alsancak Atatürk Müzesi İzmir’in kurtuluşu sırasında 9 Eylül 1922’de terk edilmiş ve daha sonra bir süre İzmir’e giren Türk ordusunun karargâhı olarak kullanılmıştır. İzmir’de 17 Şubat 1923’te İktisat Kongresi yapıldığı sırada Atatürk çalışmalarını burada sürdürmüştür. Kongrenin bitiminden sonra yapıyı hazine Naim Bey isimli bir kişiye otel olarak kullanılmak üzere kiralamıştır. Atatürk İzmir’e geldikçe İsmet İnönü ile birlikte Naim Palas isimli bu otelde kalmıştır.
İzmir Belediyesi 13 Ekim 1926’da bu yapıyı satın almış ve içerisindeki eşyalarla birlikte Atatürk’e hediye etmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra yapı veraset yoluyla kız kardeşi Makbule Baysan’a geçmiştir. Bundan sonraki yıllarda İzmir Belediyesi Atatürk’ün kaldığı bu yapıyı müze yapmak üzere kamulaştırmış ve müze Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19. yılına rastlayan 11 Eylül 1941’de törenle ziyarete açılmıştır.
Müze 5 Ekim 1962 tarihinden itibaren Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi ismi ile hizmet vermiştir. Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı 28 Aralık 1972’de yapının mülkiyetini İzmir Arkeoloji Müzesi’ne vermiştir. Bundan sonra yapı restore edilmiş, yeniden düzenlenerek 29 Ekim 1978’de Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzedeki etnografik eserlerin 13 Mayıs 1988’de açılan yeni etnografya müzesine taşınmasından sonra da müzenin ismi Atatürk Müzesi olmuştur.
Neo-Klasik üsluptaki bu yapı bodrum, zemin, birinci kat ve çatı katından meydana gelmiştir. Kâgir yapı 582 m2’lik bir alanı kaplamakta olup, dikdörtgen planlıdır. Arka cephesi revaklı olup, birinci katta bir cumbası bulunmaktadır. Müzenin zemin katı mermer plakalarla kaplıdır.
Müzenin zemin katında 34.5 m2’lik Uşak halısı, nişler içerisinde mermer heykeller, büyük boy kristal bir ayna ve Atatürk büstü bulunmaktadır. Birinci kata çıkan merdivenlerin başında iki adet tunçtan şövalye heykeli, merdiven sahanlığında da büyük bir Atatürk portresi bulunmaktadır.
Müzenin birinci katı Atatürk’e ayrılmıştır. Burada toplantı salonu, Atatürk’ün çalışma odası ile yatak odası, misafir odası, berber odası, muhafız odası, kabul odası, bekleme odası, kütüphane, yemek odası ve banyo bulunmaktadır. Toplantı salonunun ortasında yeşil çuha örtülü bir rulet masası ile etrafında 12 sandalyeli bir masa bulunmaktadır. Yatak odasında maun bir karyola iki komedin, iki kadife koltuk, bir kanepe, bir şezlong, bir markiz ve üç dolap bulunmaktadır. Çalışma odasında ise meşe kaplama çalışma masası ve üzerinde Atatürk’ün kullandığı yazı takımları, ayrıca çeşitli heykeller, vazolar ve yağlı boya tablolara yer verilmiştir.
Kategoriler
- Filmler
- Kurumlar
- Yayınlar
- Kitaplar
- Kitaplar Akeoloji
- Kitaplar_Dergi
- Kitaplar_Dijital
- Kitaplar_e-kitap
- Kitaplar_Eğitim
- Kitaplar_Felsefe
- Kitaplar_Fotoğraf
- Kitaplar_Genel
- Kitaplar_Grafik/İllüstrasyon
- Kitaplar_Heykel
- Kitaplar_İnceleme/Kuram
- Kitaplar_Katalog
- Kitaplar_Mimari
- Kitaplar_Resim
- Kitaplar_Sanat Tarihi
- Kitaplar_Seramik
- Kitaplar_Tasarım
- Kitaplar
Son yorumlar