SANAT KURUMLARI
Santral İstanbul Enerji Müzesi ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzesi
0212 311 78 78
Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. Nu:2 Eyüp İstanbul
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçeklesen santralistanbul Projesi ve Santral İstanbul Enerji Müzesi ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzesi, Istanbul’da Osmanli döneminde insa edilen ilk elektrik santrali olan Silahtaraga Elektrik Santrali’nin Çagdas Sanat Müzesi’ne, Enerji Müzesi’ne ve bir kültür ve egitim merkezine dönüstürülmesini kapsiyor. 1911’de kurulup 1983’e kadar kullanilan Silahtaraga Elektrik Santrali, Haliç’in kalbinde, Istanbul’un en eski mahallelerinden birinde yer aliyor.
10. Uluslararasi Istanbul Bienali “Atölye ve Egitim Programi Proje Ortagi” olan santralistanbul, Bienal süresince bir laboratuar, egitim alani ve atölye ortami islevi görecek. Istanbul Bilgi Üniversitesi ile isbirligiyle uluslararasi workshoplar, egitim projeleri, misafir sanatçi programi, paneller ve film programi gibi çesitli etkinlikler santralistanbul’da gerçeklestirilecek.
Ana Galeri
Santral İstanbul Enerji Müzesi ve Çağdaş Sanat Eserleri Müzesi, Sanat ve kültürel çalışmalar alanında eğitim, araştırma, üretim ve sergileme olanaklarını tek bir çatı altında buluşturan santralistanbul, kuruluşundan bu yana, herhangi bir yerleşik ifade aracını kabul etmeyerek, multidisipliner ölçekte sanat pratiklerini değerlendirip, sanat türleri arasında ayrım yapmadan sergiler düzenledi. Bu nedenle, yalnızca bir sanat biçimine göre kurgulanmış mekanlara sahip olmayan santralistanbul, başta Ana Galeri binası olmak üzere Galeri 1 ve Enerji Müzesi gibi sergileme mekanlarında plastik sanatlar, tasarım, fotoğraf, video ve enstalasyon gibi birbirinden farklı içeriklerde sergileri ziyaretçisiyle buluşturdu.
Zemin katı ile birlikte 5 katı bulunan, toplamda 3500 metrekarelik bir sergileme alanına sahip santralistanbul Ana Galeri binası açılışından bu yana Modern ve Ötesi, Haritasız ve Yüksel Arslan Retrospektifi’nin de aralarında yer aldığı 10’un üzerinde ulusal ve uluslararası sergi ile çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Mimarlar Han Tümertekin, Emre Arolat ve Nevzat Sayın önderliğinde betonla yapılan ve metal tülle çevrelenen Ana Galeri binasının mimari tasarımı üretim yapılarındaki iç ve dış kabuktan esinlenerek modern bir şekilde yapıldı. Betonarmenin de estetik bir görünüme sahip olabileceğini ispatlayan bina “International Architecture Awards 2010” ödülüne layık görüldü.
Ana Galeri binası, 11 Mart-19 Haziran 2011 tarihlerinde ise “20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 4 kata yayılan sergide, Papko / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonunda bulunan, modern Türk resim sanatının önde gelen 20 sanatçısının 400’ü aşkın yapıtı yer alıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü mezuniyet projesi olan ve görsel işitsel tekniklerin mimari üzerinde ki etkisini gösteren Quadrature adlı projeksiyon performansı 2009 Nisan ve 2010 Mayıs aylarında Ana Galeri binasının dış cephesinde gerçekleştirildi ve herkes tarafından büyük beğeni topladı.
Son yorumlar