SANAT KURUMLARI
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSAV)
2020-05-08
0212 334 07 00
Nejat Eczacıbaşı Binası, Sadi Konuralp Cd. Nu:5 Şişhane İSTANBUL
stanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğindeki 17 işadamı ve sanatsever tarafından kuruldu.
Vakfın birincil hedefi kültür ve sanat çalışmalarının en seçkin örneklerini sunmak ve aynı zamanda sanat yoluyla uluslararası bir platform oluşturarak Türkiye’nin ulusal, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmaktı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü olan 1973 yılında düzenlenen ilk İstanbul Festivali, bir buçuk aylık bir döneme yayılıyor ve programında çoğunlukla klasik müziğe yer veriyordu. Bir süre sonra festival kapsamında diğer sanat dallarına da yer verilmeye başlandı. Film gösterimleri, tiyatro, caz, bale performansları ve tarihi mekânlarda gerçekleştirilen sergiler de programda yer aldı. İzleyicilerin giderek artan ilgisi sonucu farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler, zaman içinde gelişerek ayrı festivaller olarak yapılandılar.
1983 yılında ayrı bir bölüm olarak düzenlenmeye başlayan Sinema Günleri 1989 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali adını aldı, 1987 yılı Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlangıcıydı. Bunu, 1989’da başlayan Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali takip etti.
1993 yılında, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın vefatının ardından, Şakir Eczacıbaşı vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Bu tarihten itibaren vakıf, kurumsallaşma yolunda büyük adımlar atarak ülkenin kültür ve sanat yaşamındaki yerini sağlamlaştırmaya devam etti.
1994 yılında Uluslararası İstanbul Caz Festivali de ayrı bir festival olarak yapılandı ve aynı yıl Uluslararası İstanbul Festivali’nin adı Uluslararası İstanbul Müzik Festivali olarak değiştirildi. Böylece İstanbul Kültür Sanat Vakfı uluslararası ölçekte beş festival düzenleyen bir kurum oldu.
Vakfın kuruluşunun 30. yılında kültürel mirasın korunması ve sanatın ilerlemesine olanak sağlamak üzere bir sosyal sorumluluk projesi olarak İstanbul Dostları adında bir üyelik programı oluşturuldu. Bugün Lale üyeliği adıyla sürdürülen program, sanatseverleri çatısı altında bir araya getirirken üyelerine de İstanbul Festivalleri’nde birçok ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.
İKSV 30. yılında farklı projelerle etkinliklerini yıl içine yayma kararı aldı. İstanbul Festivallerinin yanı sıra düzenlenen bu etkinliklerden Filmekimi 2002, Phonem By Miller ile Minifest ise 2003 yılından bu yana gerçekleşiyor. İki yılda bir tekrarlanan ve 2008 yılında beşincisi gerçekleştirilen Leyla Gencer Şan Yarışması da 2006 yılından bu yana İKSV tarafından düzenleniyor.
Vakıf, 2004 yılında etkinliklerinin menzilini artırarak Doğu ile Batı arasındaki anlayış, diyalog ve etkileşim platformunun güçlenmesi adına yurtdışı projelerine başladı. Bu doğrultuda Avrupa’nın belli başlı kentlerinde festivaller düzenlendi. 2004 yılında “Şimdi Now” ile Berlin’de başlayan, 2005’te “Şimdi Stuttgart”la, 2007 ve 2008’de “Turkey Now” başlığı altında Amsterdam ve Rotterdam’da, 2008’de de Rusya’da devam eden yolculuğun 2009’daki durağı ise Viyana oldu. 1 Temmuz 2009’da başlayan ve 31 Mart 2010 tarihine kadar süren “Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmaları da İKSV ve Culturesfrance ortaklığıyla yürütüldü. Vakıf, ayrıca 2007, 2009 ve 2011 yıllarında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstlendi.
İKSV, 2007’de Türkiye’nin kültür ve sanat hayatının vazgeçilmez parçaları olan festivallerini, etkinliklerini ve bunların yanı sıra yepyeni girişimlerini 35. yılını kutlamanın coşkusuyla gerçekleştirdi. Bu kutlamalar kapsamında Mevlânâ’nın doğumunun 800. yılı sebebiyle ünlü koreograf Maurice Béjart’ın topluluğu “Best of Béjart & Rumi” adıyla özel bir gösteri sergiledi.
Özel etkinliklerine 2008, 2009 ve 2010 yıllarında da devam eden İKSV, Alvin Ailey American Dance Theater, R.E.M., Santana, Leonard Cohen, George Dalaras ve U2 gibi dünyaca ünlü sanatçı ve grupları İstanbul’da izleyicilerle buluşturdu.
İKSV, 2009 Aralık ayında 15 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Beyoğlu’ndaki Luvr Apartmanı’ndan İstanbul’un bir başka tarihi binasına, Şişhane’deki Deniz Palas’a taşındı. İKSV’nin yeni binasıyla gerçekleştirdiği bir düş de binanın giriş ve birinci katında yer alan Salon ile çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklere artık ev sahipliği de yapabiliyor olması.
2010 yılı, İKSV için bu mutlulukların yanında on altı yıl boyunca vakfın Yönetim Kurulu başkanlığını üstlenmiş olan değerli kültür insanı Şakir Eczacıbaşı’nın kaybının üzüntüsüyle başladı. Şakir Eczacıbaşı’nın vefatının ardından vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olarak Bülent Eczacıbaşı seçildi. Otuz yedi yıldır İstanbul Festivalleri ve diğer etkinlikleriyle öncü konumda olan İKSV, önümüzdeki dönemde, çalışmalarına İstanbul Tasarım Bienali gibi yenilerini de ekleyerek, kültür-sanat alanındaki yaratıcı, yapıcı ve yenilikçi rolünü sürdürecek.
Kategoriler
- Filmler
- Kurumlar
- Yayınlar
- Kitaplar
- Kitaplar Akeoloji
- Kitaplar_Dergi
- Kitaplar_Dijital
- Kitaplar_e-kitap
- Kitaplar_Eğitim
- Kitaplar_Felsefe
- Kitaplar_Fotoğraf
- Kitaplar_Genel
- Kitaplar_Grafik/İllüstrasyon
- Kitaplar_Heykel
- Kitaplar_İnceleme/Kuram
- Kitaplar_Katalog
- Kitaplar_Mimari
- Kitaplar_Resim
- Kitaplar_Sanat Tarihi
- Kitaplar_Seramik
- Kitaplar_Tasarım
- Kitaplar
Tüm hakları saklıdır © 2010-2024
Beyaz Web Tasarım
Son yorumlar